Traditionell puts

Traditionella putsen så som rivputsad, slätputsad, spritputsad, grängad stänkputsad.

Den viktiga ytan

Den traditionella fasadens yta kan variera i både utförande och utseende. 

Slätputsad fasad

Ofta en kalkputs avfärgad med kalk eller CD-färg.

Sprit- och Stänkputs

Spritputsen är en puts med lite större stenar i så att fasaden får en grov yta. Stänkputs eller gräng som det också kallas är en puts med finare korn i som ger en något finare eller mindre struktur än spritputsen.

Rivputs

Till skillnad från stänkputsen som bygger struktur utåt så skapar rivputsen struktur inåt i putsen.

Olika typer av puts för fasader

Fasadputs är ett generellt begrepp som omfattar alla typer av puts som appliceras på byggnader för att skydda och dekorera.

Genom att välja rätt typ av puts kan du förbättra både estetik och hållbarhet på din fasad. 

Här går vi igenom de vanligaste typerna av puts och deras fördelar, inklusive sekundära faktorer som pris och underhåll:

Spritputsad fasad

En spritputsad fasad kännetecknas av sin grova textur, skapad genom att spruta putsmaterial på ytan. Detta ger en robust och hållbar yta som skyddar mot väder och vind.

Spritputs är särskilt populär för sin motståndskraft mot fukt och sin förmåga att skapa ett traditionellt utseende. Priset för spritputs kan variera beroende på material och arbetskostnader, men det är ofta en kostnadseffektiv lösning för långvarig hållbarhet.

Slätputsad fasad

En slätputsad fasad erbjuder en elegant och jämn yta, skapad genom att applicera och jämna ut putsmaterialet med en slätbräda. Ofta används kalkputs för att ge en autentisk och tidlös finish. Denna typ av puts är idealisk för byggnader där ett stilrent och modernt utseende önskas.

Kostnaden för en slätputsad fasad kan vara något högre på grund av den noggrannhet som krävs vid appliceringen, men resultatet är en hållbar och estetiskt tilltalande yta. Måla över slätputs är också enkelt och kan förnya fasadens utseende över tid.

Stänkputsad fasad

Stänkputs skapas genom att stänka putsmaterial på väggen, vilket resulterar i en texturerad och livfull yta med unika mönster. Denna metod är perfekt för att ge fasaden en karaktärsfull och dynamisk känsla.

Stänkputs kan anpassas med olika färger och material för att uppnå önskat utseende. Priset varierar beroende på komplexiteten i mönstret och materialval, men det är en flexibel lösning som ger mycket personlighet till byggnaden.

Rivputsad fasad

Rivputs uppnås genom att riva den ännu fuktiga putsen med ett rivbräde, vilket ger en grov och rustik yta. Rivputs är mycket tålig och ger en dekorativ finish som passar bra för både moderna och traditionella byggnader. Kostnaden för rivputs är ofta konkurrenskraftig och resultatet är en långvarig fasad som kräver minimalt underhåll.

Kalkputsad fasad

Kalkputs används för att skapa en andningsbar och fuktreglerande yta på fasader, vilket är idealiskt för äldre byggnader. Kalkputs ger en autentisk och traditionell look som bidrar till byggnadens historiska charm.

Kalkputs är särskilt populär för renovering av kulturbyggnader där originalmaterial och tekniker bevaras. Kostnaden för kalkputs kan vara högre på grund av specialiserade material och teknik, men det erbjuder överlägsen hållbarhet och andningsförmåga.

Grängad stänkputs

Grängad stänkputs är en variant av stänkputs där ytan har en grängad, eller kornig, struktur. Detta ger fasaden en unik textur och ett intressant visuellt intryck. Den grängade ytan kan anpassas med olika färger för att passa byggnadens estetiska behov.

Precis som annan stänkputs är priset beroende på arbetskraft och materialval, men resultatet är en hållbar och attraktiv fasad.

Kontakta oss för att få hjälp med din fasad

Behöver du hjälp med att välja rätt typ av puts för din fasad? Kontakta BBM Fasad idag! Våra experter hjälper dig att hitta den bästa lösningen för att förvandla och skydda din byggnad. Vi erbjuder rådgivning om både pris och materialval för att säkerställa att du får en hållbar och estetiskt tilltalande fasad. Vi finns lokalt i Stockholm där vi erbjuder alla våra tjänster till fastigheter, företag & privatpersoner.